fbpx
Background Image
aboutCannabis / Βιομηχανική Κάνναβη  / Τρόφιμα και ποτά από κάνναβη: Η νέα τάση και στην Ελλάδα!

Τρόφιμα και ποτά από κάνναβη: Η νέα τάση και στην Ελλάδα!

cbd-food

Κάνναβη στα τρόφιμα: Από τυρί έως προϊόντα κρέατος

Προφανώς, ο συνδυασμός κάνναβης και τυριού είναι κάτι. Και Έλληνες παραγωγοί είναι πρόθυμοι να εμποτίσουν το εργοστάσιο σε μια πληθώρα παραδοσιακών προσφορές, όπως κασέρι, γραβιέρα, κλπ

«Γραβιέρα μας τυρί με κάνναβη είναι μέρος μιας σειράς των γαλακτοκομικών προϊόντων ειδικότητας εμποτισμένη με βότανα, μπαχαρικά και σπόρους. Αυτό το προϊόν δημιουργήθηκε ως μέρος μιας προσπάθειας δημιουργίας τυριών με φαγητά », λέει η κα Christina Kabaki, ιδιοκτήτρια τρίτης γενιάς της Tseligas Delicatessen , μιας εταιρείας γκουρμέ τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων. “Το σαλάμι με κάνναβη κυκλοφόρησε αργότερα, αφού είδαμε την έντονη ανταπόκριση των πελατών στη Graviera.

Προφανώς, τεχνικά δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία στην παραγωγή τυριού καθώς η προσθήκη κάνναβης δεν αλλάζει ουσιαστικά τη διαδικασία παρασκευής της. Η δυσκολία έγκειται στη λήψη των απαραίτητων πιστοποιήσεων από τις σχετικές υπηρεσίες, διότι, όσον αφορά την Ελλάδα, η νομοθεσία και οι διατάξεις για την κάνναβη στα τρόφιμα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί με σαφήνεια. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό, και περίπου μισές δωδεκάδες εταιρείες σήμερα παράγουν τυριά εγχυμένα με κάνναβη.

«Υπάρχει σίγουρα έντονο ενδιαφέρον. Και η λέξη κάνναβη από μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει την περιέργεια των καταναλωτών », εξηγεί η κα Kabaki. «Το πραγματικό παράδοξο είναι ότι ενώ περιμέναμε το ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από νέους καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που συνήθως είναι πιο τολμηροί και πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα προϊόντα κάνναβης μας!»

Το αλεύρι κάνναβης κερδίζει

cannabis-breadΌσον αφορά τα ελληνικά εστιατόρια και αρτοποιεία, υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες που τολμούν να καινοτομήσουν και να χρησιμοποιήσουν το CBD με πολλούς δημιουργικούς και πρωτότυπους τρόπους, όπως ο κ. Μπάμπης Ανανιάδης, ιδιοκτήτης των μυστικών εστιατορίων στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, ο Mystic συμμετείχε στην πρώτη ελληνική βιομηχανική καλλιέργεια κάνναβης στη Βοιωτία το 2016 και ο κ. Ανανιάδης εκτιμά ότι τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα εστιατόρια του, πωλεί επίσης παξιμάδια και μείγματα αλευριού με κάνναβη, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να ενσωματώσει αυτά τα προϊόντα σε άλλα εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

«Άρχισα να διαβάζω για την κάνναβη το 1999 και ανακάλυψα ότι το αλεύρι της ήταν το βασικό στήριγμα σε πολλούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα», ισχυρίζεται. «Εκείνη την εποχή, στην Ελλάδα, δεν επιτρέπονται προϊόντα κάνναβης, καθώς ο νόμος ανέφερε ότι ήταν ένας έμμεσος τρόπος διαφήμισης ναρκωτικών. Ωστόσο, κατάφερα να εξασφαλίσω λίγο αλεύρι κάνναβης από το εξωτερικό και άρχισα να κάνω δοκιμή ζύμης σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. “

Το αλεύρι από κάνναβη είναι πιο ακριβό από άλλα αλεύρια και διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως σπόροι κάνναβης, μικτό αλεύρι κάνναβης και μείγμα κάνναβης. Η τιμή κυμαίνεται από 4,50 έως 28 ευρώ το κιλό!

Στην Κομοτηνή, μια πόλη της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Κώστας Μαυρίδης πωλεί ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας στην οικογενειακή του επιχείρηση. «Δεν έχω σταματήσει ποτέ να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις και προϊόντα», δηλώνει. «Έχω διαβάσει για το αλεύρι κάνναβης και τα οφέλη για την υγεία του και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το αλεύρι κάνναβης τον Σεπτέμβριο του 2018. Το διάβασα σε εμπορικά περιοδικά, είδα στις ειδήσεις ότι μερικά αρτοποιεία στην Αθήνα άρχισαν να το χρησιμοποιούν και, αφού έκανα αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρήκα έναν παραγωγό που θα μπορούσε να μου παρέχει την πρώτη ύλη και έκανε την πρώτη παρτίδα. “

Καφές και ποτά ακολουθούν τη διαδρομή κάνναβης

Είναι το 2020 και οι εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών θέλουν σε νόμιμο ποτό. Μια προς μία, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις μπύρας στον κόσμο έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν προϊόντα μαριχουάνας με πόσιμο νερό. Στην πραγματικότητα, η μπύρα με έγχυση κάνναβης εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει κορυφαία μερίδια της αγοράς, περίπου το 80%, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή αντίληψη των κορυφαίων ζυθοποιών μπύρας ότι η διασταύρωση μεταξύ λειτουργικών ποτών και μπύρας με έγχυση κάνναβης έχει καλή επιχειρηματική λογική.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της αγοράς, οι παγκόσμιες πωλήσεις ποτών με έγχυση κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019, προωθούμενες από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις μεθόδους παράδοσης των πόσιμων, μαζί με την αυξανόμενη διακριτικότητα και την κοινωνική αποδοχή της μεθόδου κατανάλωσης, σε αντίθεση με το κάπνισμα κάνναβης .

Εκτός από τα «κανονικά» ενεργειακά ποτά και μπύρα με κάνναβη που έχουν ήδη εμφανιστεί στην τοπική αγορά, ο καφές με κάνναβη είναι επίσης κάτι στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, το Canna Bar στη Θεσσαλονίκη (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) καλωσορίζει – από τον Δεκέμβριο του 2018 – τα εντυπωσιακά πλήθη που συρρέουν για να δοκιμάσουν τον πλέον διάσημο καφέ με κάνναβη. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από την κάνναβη της Golden Greece, ο ιδιοκτήτης του Canna Bar, Dionysis Sharmazanidis, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για αυτό το εγχείρημα που προκαλεί αίσθηση.

Πηγή: GreekFoodNews

 

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr