fbpx
Background Image
aboutCannabis / Έρευνες  / Το πλαστικό κάνναβης επιστρέφει από το παρελθόν για να σώσει το μέλλον μας

Το πλαστικό κάνναβης επιστρέφει από το παρελθόν για να σώσει το μέλλον μας

πλαστικό από κάνναβη

Το πλαστικό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και επίσης ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Γιατί λοιπόν το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ρυπογόνα υλικά αντί για ανανεώσιμα; Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τους πόρους ορυκτών καυσίμων από πλαστικό με βάση τα φυτά;

Παρά την επιθυμία μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών, η παγκόσμια δίψα για πλαστικό είναι τεράστια. Παρόλο που οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι όλο και πιο αισθητές, τα συνηθισμένα πλαστικά συνεχίζουν να συσσωρεύονται στο περιβάλλον και ακόμη να γίνονται μέρος της τροφικής αλυσίδας. Το πλαστικό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στον πλανήτη μας. Πρέπει λοιπόν να γίνει κάτι για την προστασία των μελλοντικών γενεών.

Εμπνευσμένο από αυτό, οι πρόσφατες τεχνολογίες και οι αλλαγές στις πολιτικές έχουν ανοίξει την πόρτα σε μια νέα γενιά πράσινων πολυμερών που δεν εξαρτώνται πλέον από τη βενζίνη. Αυτά τα βιοπλαστικά είναι ανανεώσιμα, βιώσιμα και συνήθως κατασκευάζονται από γεωργικά προϊόντα.

Ίσως έχετε ακούσει για τη βιομηχανική κάνναβη που έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις, από ρούχα έως χαρτοποιία. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ωστόσο, είναι ότι, με σχεδόν όλους τους επιστήμονες που συμφωνούν για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, αυτή η καλλιέργεια δεν αξιοποιείται περαιτέρω.

Γιατί κάνναβη;

Η κάνναβη περιέχει περίπου 65-70% κυτταρίνη (το ξύλο περιέχει 40% κυτταρίνη, 65-75% το λινάρι και το βαμβάκι έως και 90%) και αποτελεί ένα εξαιρετικά υποσχόμενο υλικό λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η κυτταρίνη κάνναβης μπορεί να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος βιοπλαστικών, τα οποία είναι ελαφριά και βιοαποικοδομήσιμα και ιδανικά για την αντικατάσταση πολλών πετροχημικών πλαστικών.

Τα πλαστικά κάνναβης μπορούν επίσης να μειώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Καθώς μεγαλώνει, η κάνναβη απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα και μετατρέπει αυτόν τον ρύπο σε οξυγόνο πριν το απελευθερώσει. Όταν η κάνναβη χρησιμοποιείται για βιώσιμα υλικά, αυτό το CO2 παραμένει κλειδωμένο στο υλικό, εμποδίζοντας την απελευθέρωσή του. Η έρευνα δείχνει ότι τα βιοπλαστικά μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 έως και 80% σε σύγκριση με τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο.

Ενώ το 100% πλαστικό με βάση την κάνναβη παραμένει αρκετά σπάνιο, ορισμένα βιοπλαστικά σύνθετα από κάνναβη και άλλα φυτά χρησιμοποιούνται ήδη σε τακτική βάση. Χάρη στη δύναμη και την ακαμψία τους, αυτά τα βιοπλαστικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων (πάνελ θυρών συγκεκριμένων σειρών BMW, Mercedes και Bugatti…), δοχεία, συστήματα ηχείων, κιθάρα, τρισδιάστατα νήματα εκτυπωτών και πολλά άλλα είδη .

 

Το όνειρο του Χένρι Φορντ

Το πλαστικό κάνναβης δεν είναι κάτι νέο. Τα πρώτα πλαστικά κατασκευάστηκαν από οργανικά και μη συνθετικά υλικά και, τότε, η κυτταρίνη ήταν το κλειδί για την αναδυόμενη βιομηχανία πλαστικών.

Το 1941, η Ford παρήγαγε ένα πρωτότυπο που έδειξε το τεράστιο δυναμικό της κάνναβης. Το αμάξωμα του αυτοκινήτου ήταν κατασκευασμένο από πλαστικό σύνθετο υλικό αποτελούμενο από ίνες κάνναβης 70% αναμεμιγμένες με άχυρο και σιζάλ. Ο ίδιος ο Χένρι Φορντ έδειξε τη δύναμη της κάνναβης χτυπώντας το αυτοκίνητο με ένα ραβδί μη αφήνοντας βαθουλώματα πάνω του. Αναρωτήθηκε τότε εύλογα: “Γιατί να χρησιμοποιήσω τα δάση και τα ορυχεία αν μπορούμε να πάρουμε το ισοδύναμο των δασικών και ορυκτών προϊόντων στην ετήσια ανάπτυξη των καλλιεργειών κάνναβης;”

Από το 1942 και μετά, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρωτοτύπου της Ford, οι Αμερικανοί αγρότες ενθαρρύνθηκαν να καλλιεργήσουν κάνναβη σε μια ταινία με τίτλο “Hemp for Victory”, όπου η κάνναβη εμφανίστηκε ως ουσιαστικό υλικό για την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος προϊόντων, από χορδές και μάνικα έως πέλματα στρατιωτικών παπουτσιών ή αλεξίπτωτων.

Μετά τον πόλεμο, όμως, η κάνναβη απαγορεύτηκε ξανά και η συκοφαντία της κάνναβης με το όνομα «μαριχουάνα» σταμάτησε κάθε έρευνα σχετικά με τις δυνατότητές της ως βασικό συστατικό, ακριβώς όταν η βιομηχανία πλαστικών άρχισε να απογειώνεται. Αυτό έδωσε πράσινο φως σε συνθετικές ίνες (όπως νάιλον) και βιομηχανίες πετροχημικών (όπως το DuPont) για να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρης της αγοράς πλαστικών.

Marihuana por la victoria 1942 (Hemp for Victory subtitulada al español)

Τα πολλά οφέλη του πλαστικού με βάση την κάνναβη

Βιοδιασπώμενο

Το πλαστικό κάνναβης είναι 100% βιοδιασπώμενο , σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλαστικά. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα προϊόντα με βάση το πλαστικό θα χρειαστούν έως και 1000 χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως. Το πλαστικό κάνναβης, από την πλευρά του, χρειάζεται μόνο περίπου 3-6 μήνες και μπορεί να ανακυκλωθεί επ ‘αόριστον.

Μη τοξικό

Τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο περιέχουν βλαβερές τοξίνες όπως το BPA, που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων υγείας. Το πλαστικό κάνναβης δεν περιέχει καμία από αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ασφαλές τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.

Ανανεώσιμο

Η κάνναβη είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που ωφελεί το περιβάλλον αντί να το καταστρέψει. Η κάνναβη αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους, μειώνει τη ρύπανση του νερού, απορροφά τοξικά μέταλλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχώς σε καλλιέργειες εναλλαγής για τη βελτίωση της απόδοσης άλλων φυτών.

Ισχυρό και ελαφρύ

Σε σύγκριση με τα πλαστικά με βάση το πετρέλαιο και τις συνθετικές ίνες, το πλαστικό κάνναβης είναι 3,5 φορές ισχυρότερο και 5 φορές πιο σκληρό. Ως αποτέλεσμα, τα πλαστικά κάνναβης είναι πιο ανθεκτικά και έχουν χαμηλότερες πιθανότητες θραύσης, γεγονός που τα καθιστά επίσης ασφαλέστερα. Είναι πολύ ελαφρύτερα από το κανονικό πλαστικό.

 

Το μέλλον των βιο-πλαστικών

Ίσως μια μέρα όλα τα μπουκάλια στο σούπερ μάρκετ θα είναι κατασκευασμένα από κάνναβη, αλλά, προς το παρόν, η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί, π.χ. στην κατασκευή πολυμερών ρητινών, συμπεριλαμβανομένου του τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (ή PET), μιας βιομηχανίας με εμπειρία άνω των 80 ετών. Ο πόλεμος εναντίον του πλαστικού δεν είναι απλώς ένας πόλεμος ενάντια στο υλικό, αλλά ενάντια σε ολόκληρη τη βιομηχανία πετρελαίου. Και η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού με πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή παραδοσιακών πλαστικών είναι η πιο εξελιγμένη (και η πιο επιθετική) στον κόσμο σήμερα.

Τα καλά νέα είναι ότι, αφού γεμίσουν τον πλανήτη με πλαστικά, πολλές εταιρείες αρχίζουν να επενδύουν σε έρευνα για υλικά για την αντικατάσταση των παραδοσιακών πλαστικών, καθώς η πρώτη που θα δημιουργήσει ένα βιώσιμο φυτικό προϊόν είναι πιθανό να αποφέρει δισεκατομμύρια.  Ωστόσο, κανένα από τα βιολογικά προϊόντα που διατίθενται σήμερα δεν περιέχει περισσότερο από 30% φυτικό υλικό και το υπόλοιπο 70% είναι κατασκευασμένο από πετρέλαιο.

Επιπλέον, ενώ το κόστος των ορυκτών καυσίμων παραμένει χαμηλό χάρη στις επιδοτήσεις, τα προϊόντα κάνναβης θεωρούνται πολυτελή αγαθά. Μετά από δεκαετίες απαγόρευσης, δεν έχουμε ακόμη την υποδομή για να μεγαλώσουμε και να κατασκευάσουμε πιο αποτελεσματικά το πλαστικό κάνναβης.

Οι τιμές κάνναβης είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν και η τεχνολογία θα βελτιωθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα αρχίζουν να την καλλιεργούν. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες καλλιέργειες κάνναβης στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούνται για CBD, αλλά, αντί να πετάνε τους μίσχους, μετατρέπονται σε πλαστικό. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι αγρότες αρχίζουν να πειραματίζονται με άλλες ποικιλίες που μπορούν να συλλεχθούν πιο εύκολα για την περιεκτικότητα τους σε ίνες, γεγονός που θα κάνει τη μετάβαση από πολυμερή σε κάνναβη γρηγορότερα τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους καταναλωτές.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρούμε εναλλακτικές λύσεις έναντι των πλαστικών με βάση το πετρέλαιο. Με τα τρέχοντα ποσοστά κατανάλωσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να γεμίζουμε τον πλανήτη με κανονικά πλαστικά και η κάνναβη είναι μια από τις καλύτερες πρώτες ύλες για να σώσουμε το μέλλον μας.

πηγή

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr