fbpx
Background Image
aboutCannabis / Βιομηχανική Κάνναβη  / Το μέλλον της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

Το μέλλον της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα

cannabis

Πριν από δύο χρόνια μια παρέα από τρεις 40ρηδες αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αχαρτογράφητα -στην Ελλάδα- ύδατα της καλλιέργειας και μεταποίησης κάνναβης.

Της βιομηχανικής Cannabis Sativa L και όχι (ακόμα) της φαρμακευτικής. Ο Γιάννης Ξύδης, ο Γρηγόρης Παναγόπουλος και ο Θανάσης Μπακογεώργος εγκατέλειψαν τον πρότερο επιχειρηματικό βίο τους, επένδυσαν στην περιοχή της Ηλείας και πριν από μερικές εβδομάδες συνέλλεξαν την πρώτη τους σοδιά από καλλιέργεια 80 στρεμμάτων.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στο «αρχηγείο» της εταιρίας τους, κατέγραψε τη διαδικασία και προσπάθησε να λύσει ό,ποια απορία προκύπτει γύρω από το θέμα της καλλιέργειας κάνναβης.

Μέσα από την συνέντευξη του Γιάννη Ξύδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γιώργο Μανταίο, αποκαλύπτονται όλα όσα θα ήθελε να μάθει κανείς για το φυτό με τις αμέτρητες ιδιότητες. Για τις επενδυτικές ευκαιρίες, τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, την εκτόξευση της γεωργικής παραγωγής.

Η αρχή

Οι τρεις φίλοι πάνε «πακέτο» εδώ και χρόνια στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Ασχοληθήκαμε με τα φωτοβολταϊκά περίπου 8 χρόνια μέχρι το 2014. Μετά το 2015 που έκοψαν αυτά τα πράγματα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι άλλο να κάνουμε. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην κάνναβη στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω εντοπιότητας του Γρηγόρη (Παναγόπουλου), ενώ είχαμε και φωτοβολταϊκά σε Λεχαινά, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία» εξήγησε ο Γιάννης Ξύδης, μηχανικός παραγωγής και διοίκησης του ΕΜΠ και πρόσθεσε: «Είχαμε επαφές με αγρότες, τοπικούς φορείς, άρα ήταν οικείος ο χώρος. Το 2017 κάναμε την πρώτη πειραματική καλλιέργεια 2-3 στρέμματα στην Αρχαία Ολυμπία. Ακόμα και φέτος που η καλλιέργεια ήταν μεγαλύτερη (80 στρέμματα), θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο. Χωρίς να είμαι αγρότης, νομίζω ότι χρειάζονται 3-4 χρόνια εμπειρίας για να καλλιεργηθεί κάτι σωστά. Προσαρμόζουμε τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία για τον θερισμό, τη συγκομιδή, τη σπορά. Υπάρχουν βέβαια εξειδικευμένα μηχανήματα που παράγονται στην Ολλανδία και την Ιταλία».

Το «τρομερό φυτό»

Οι εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης είναι αμέτρητες. Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργικά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται στον τομέα των κατασκευών και μάλιστα εδώ και δύο δεκαετίες κατασκευάζονται τοίχοι από το συγκεκριμένο φυτό-σκυρόδεμα (hempcrete κατά το concrete). Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν πλέον να τοποθετήσουν στους πυκνωτές τους κάνναβη αντί του ακριβότερου γραφίτη, ενώ χρησιμεύει και ως «μελάνι» στους τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Ο κ. Ξύδης το χαρακτηρίζει «τρομερό φυτό, καθώς έχεις τη δυνατότητα να μην πετάξεις τίποτα». Η κάνναβη αποτελείται από:
– τον σπόρο που παράγει όλα βρώσιμα: Λάδι, αλεύρι, καθαρή πρωτεΐνη.
– την ίνα που παίρνουμε από τον κορμό και είναι το βιομηχανικό κομμάτι. Χρησιμοποιείται σε ρούχα, μονωτικά υλικά, πυκνωτές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Ακόμα και το ξύλο του κορμού, όμως, δεν πετιέται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως πέλετ, είτε ακόμα και ως υπόστρωμα για άλογα (horsebedding) ιπποδρομιών!

Η κάνναβη είναι ένα φυτό με απεριόριστες δυνατότητες σε βιομηχανικό επίπεδο, με ολοένα ευρύτερη χρήση στην ιατρική, ενώ οι σπόροι του έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα). Στην Ελλάδα αποτελούσε βασική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν έως το 1957. Πέρασαν 60 χρόνια μέχρι να επιτραπεί ξανά η καλλιέργειά της, διάστημα στο οποίο το φυτό «δαιμονοποιήθηκε». Ο Γιάννης Ξύδης δίνει τη δική του εξήγηση για το θέμα αυτό καθώς πιστεύει πως όλα ήταν θέμα οικονομικού κέρδους και φέρνει ως παράδειγμα την κατασκευή πλαστικών. «…το πλαστικό είναι παράγωγο του πετρελαίου. Όμως πλαστικό μπορείς να φτιάξεις και από κάνναβη. Άρα η κάνναβη εάν δεν είχε δαιμονοποιηθεί θα είχε πλήξει τεράστια συμφέροντα».

Ωστόσο, από τις επαφές που έχει και που την τελευταία διετία ήταν έντονες, ο κ. Ξύδης θεωρεί ότι στην Ελλάδα το κλίμα αλλάζει ως προς την αντιμετώπιση του «δαιμονοποιημένου» φυτού, καθώς όπως λέει ο κόσμος στην Ελλάδα αρχίζει να ενημερώνεται και σιγά-σιγά να αλλάζει αντίληψη, όπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr