fbpx
Background Image
aboutCannabis / Νέα  / Νέα από την Ελλάδα  / Το τσιγάρο φεύγει, έρχεται η… υδροπονική κάνναβη

Το τσιγάρο φεύγει, έρχεται η… υδροπονική κάνναβη

ydroponiki-kannavi

Όσα δενδρύλλια από καλλιέργειες ινδικής κάνναβης σε εσωτερικούς χώρους με υδροπονική μέθοδο (skunk) κατασχέθηκαν ολόκληρο το 2014, «συλλαμβάνονται» πλέον σε μία μόνο επιχείρηση της αστυνομίας. Την ίδια ώρα e-shops που πουλάνε σπόρους σε «συλλέκτες» ή «ως σουβενίρ», ανάμεσά τους και skunk, πληθαίνουν στο ελληνικό Διαδίκτυο

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ολόκληρο το 2014 κατασχέθηκαν περίπου 1.800 δενδρύλλια από υδροπονικές καλλιέργειες, ενώ σε μία και μόνο επιχείρηση της αστυνομίας το 2018 εντοπίστηκαν πάνω από 2.900. Πριν από λίγες ημέρες, εξαρθρώθηκε κύκλωμα με σύγχρονα «εργαστήρια» σε Διόνυσο, Παλλήνη και Κορωπί, τα μέλη του οποίου είχαν μοιράσει τους ρόλους σε τεχνικούς για τον απαραίτητο εξοπλισμό, υπεύθυνους χώρων και καλλιέργειας και, φυσικά, διακινητές. Και πριν από αυτό, τον Δεκέμβριο του 2019, το ΣΔΟΕ εντόπισε σε βιομηχανική εγκατάσταση 600 τετραγωνικών μέτρων στον Κουβαρά, «επαγγελματικές» εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας με 587 φυτά.

Την ίδια ώρα, ιστοσελίδες στο ελληνικό Διαδίκτυο προσφέρουν σπόρους για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υδροπονική ινδική κάνναβη. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στα συγκεκριμένα sites, οι σπόροι πωλούνται για συλλεκτική χρήση καθώς η φύτευση και καλλιέργεια ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα απαγορεύεται, όμως η εμπορία των σπόρων όχι. Κάποιοι επιδίδονται σε χιούμορ, αναφέροντας ότι αφού η καλλιέργεια είναι παράνομη, πουλάνε τους σπόρους ως σουβενίρ για να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση στο τζάκι…

Όμως σε αρκετά από αυτά τα sites υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο «δυνατή» ινδική κάνναβη προκύπτει από τον κάθε σπόρο – βάσει της περιεκτικότητάς της στην παραισθησιογόνο ουσία τετραϋδροκανναβινόλη. Επιπλέον, δίνονται πληροφορίες για το ποιοι σπόροι είναι κατάλληλοι για εσωτερική καλλιέργεια, όπως είναι η υδροπονική, αλλά και πόση απόδοση έχει ο κάθε σπόρος, δηλαδή πόση ινδική κάνναβη θα προκύψει από την καλλιέργειά του.

Έως και το 2015 το skunk δεν άνθιζε όσο σήμερα σε εσωτερικούς χώρους στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το 2010 σημαντικά περιστατικά θεωρούνταν από τις αρχές οι κατασχέσεις 40 ή 70 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης από υδροπονική καλλιέργεια. Το 2013 την αστυνομία απασχόλησαν 23 τέτοιες υποθέσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο 45. Σε έκθεση των αρχών για το 2015 αναφέρεται ότι ποσότητες ινδικής κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας εισάγονταν στην Ελλάδα από χώρες όπως η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και η μεταφορά τους γινόταν είτε οδικώς, είτε σε αποσκευές επιβατών αεροπλάνων ή σε ταχυδρομικά δέματα.

Τη διετία 2017-2018 τα πράγματα αγρίεψαν: στα πέριξ της Αθήνας εξαρθρώθηκαν κυκλώματα παραγωγών skunk, τα οποία σύμφωνα με περιγραφές της αστυνομίας ήταν «οργανωμένες εγκληματικές ομάδες αποτελούμενες από υπηκόους του Βιετνάμ». Ένα από αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούσε πολυτελείς οικίες για την υδροπονική καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, ενώ άλλο είχε εντοπιστεί στην περιοχή της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά. Στη δεύτερη περίπτωση είχαν κατασχεθεί περίπου 2.200 δενδρύλλια skunk από τρία πλήρως εξοπλισμένα «εργαστήρια» που διέθεταν ειδικές λάμπες, αφυγραντήρες και όλο τον υπόλοιπο παρελκόμενο εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, κρούσματα υδροπονικής καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης καταγράφονταν σχεδόν σε όλη τη χώρα, όχι μόνο σε επίπεδο «εργαστηρίων» με δυναμικότητα 500-2000 δενδρυλλίων αλλά και σε πιο ερασιτεχνικές μορφές:  από σπίτι στην Ικαρία με 10 φυτά, λάμπες και χρονοδιακόπτες ρεύματος, σε υπόγειο της Θεσσαλονίκης με 20 δενδρύλλια και θερμόμετρα, σε ντουλάπα υπνοδωματίου στα Ιωάννινα με δύο φυτά και ανεμιστήρα, σε εντός οικίας «θερμοκήπιο» με εννέα φυτά στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, σε αποθηκούλα με τρία φυτά στη Μυτιλήνη. Ωστόσο, οι πλέον επαγγελματικές καταστάσεις έχουν εντοπιστεί γύρω από την Αθήνα, όπου φαίνεται να υπάρχει και η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν «κατανάλωση».

Πηγή: Protagon.gr

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr