fbpx
Background Image
aboutCannabis / Θεραπευτική Κάνναβη  / Οι ευρωβουλευτές υπέρ της αξιοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Οι ευρωβουλευτές υπέρ της αξιοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

eu-cannabis

Οι ευρωβουλευτές, καλούν με ψήφισμά τους τις εθνικές κυβερνήσεις να διαχωρίσουν την ιατρική χρήση από άλλες χρήσεις της κάνναβης και να αντιμετωπίσουν τα νομικά κωλύματα αλλά και πιθανά στερεότυπα που εμποδίζουν την αξιοποίησή της για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, η ευρωβουλευτής Ντουμπράφκα Σούιτσα, που απηύθυνε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, σχολίασε: «Θέλησα να θίξω το ζήτημα, καθώς συμμετέχω στον αγώνα κατά του καρκίνου και έχω παραστεί σε πολλά συνέδρια στην Κροατία, αλλά και στις Βρυξέλλες. Πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο. Είναι σημαντική η χρήση κάνναβης σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και σε άλλες ασθένειες, για παράδειγμα στην επιληψία, στο Αλτσχάιμερ ή άλλες νευρολογικές παθήσεις».

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος Βιέρα Γιούροβα αναφέρει ότι στην Ευρώπη πράγματι συζητείται η χρήση κάνναβης ή κανναβινοειδών για να ανακουφιστούν ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις ή διαταραχές κάθε είδους- από σκλήρυνση κατά πλάκας έως μετατραυματικό στρες – αλλά επισημαίνει ότι η νομιμοποίηση για ιατρικούς σκοπούς αποτελεί εθνική αρμοδιότητα.

Ωστόσο, προσθέτει, η Κομισιόν δεν παραμένει στάσιμη και έχει χρηματοδοτήσει σχετική έρευνα με 40 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτει πρόσθετους πόρους στο πρόγραμμα Horizon 2020 και ενθαρρύνει τον συντονισμό των αρμοδίων εθνικών αρχών. Πέρσι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) εξέδωσε οδηγό για την ενημέρωση της κοινής γνώμης στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εκφράζει ο Γερμανός Πέτερ Λίζε, ιατρός και ευρωβουλευτής με εμπειρία 24 ετών σε θέματα προστασίας του καταναλωτή: «Σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να αποφύγουμε δύο ακραίες θέσεις», επισημαίνει.

«Η πρώτη είναι μία αντίδραση σαν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του Παβλόφ, όπου ακούμε “κάνναβη” και λέμε “όχι, αυτό είναι επικίνδυνο, τρομερό, παράνομο, να το σταματήσουμε”. Η δεύτερη είναι μία αντίδραση σαν αυτή που είχα παλαιότερα από ασθενή, ο οποίος έλεγε “γιατρέ, πονάει η μέση μου, το μόνο που βοηθάει είναι ένα τσιγαριλίκι” – και αυτό χωρίς καν να έχει εξεταστεί σοβαρά από έναν ειδικό».

Η Κροατία εφαρμόζει μία ενδιάμεση λύση, επισημαίνει η ευρωβουλευτής Ντουμπράφκα Σούιτσα: η φαρμακευτική κάνναβη θεωρείται μεν νόμιμη, αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι απαγορευτικό.

Αλλά μήπως αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στη φαρμακευτική αγωγή και σε άλλες χρήσεις της κάνναβης; «Προσωπικά δεν φοβάμαι, αλλά και δεν φαντάζομαι κάτι τέτοιο» λέει η ίδια. «Θα ήταν πολύ παράδοξο να έχει κανείς ένα τέτοιο φάρμακο στο σπίτι για να ανακουφιστεί από οδυνηρούς πόνους και την ίδια στιγμή να αφήνει ένα άλλο μέλος της οικογένειας, τα παιδιά του ας πούμε, να το χρησιμοποιούν για διασκέδαση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό».

Πηγή: DEUTCHE WELLE

 

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr