fbpx
Background Image
aboutCannabis / Έρευνες  / Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη;

Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη;

diabetes

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κανναβιμόνη (CBM), ένα σπάνιο κανναβινοειδές, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τη διαχείριση του διαβήτη στον οργανισμό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομοριακής Χημείας στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules. Διαπιστώθηκε ότι η κανναβιμόνη (CBM), ένα σπάνιο κανναβινοειδές, μπορεί να ευαισθητοποιήσει την ινσουλίνη στα κύτταρα. Έτσι, η CBM η οποία προέρχεται από ένωση των CBD, THC, THCV και THCA υπόσχεται πολλά, όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παρουσία υπερβολικού σακχάρου στο αίμα. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση.

Η ασθένεια έχει δύο μορφές, που ονομάζονται διαβήτης τύπου 1 και διαβήτης τύπου 2.

Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Αυτός ο τύπος είναι αρκετά σπάνιος, οφείλεται σε γενετήσιους παράγοντες και πιο συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Η θεραπεία περιλαμβάνει χορήγηση ενέσεων ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα κανονικά και προκύπτει από συνδυασμό γενετικών και παραγόντων του τρόπου ζωής. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα, είτε τα κύτταρα τους παρουσιάζονται αρκετά ανθεκτικά στη δράση της.

Αν και τώρα θεωρείται ασφαλής μέθοδος, η χορήγηση ινσουλίνης θεωρείται συχνά ως η τελευταία γραμμή άμυνας για διαβητικούς. Πολλοί ασθενείς μάλλον θα έπρεπε να εξαντλήσουν όλες τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές, προτού στραφούν στην ινσουλίνη.

diabetes

Η καταπολέμηση του διαβήτη αποτελεί από τις ακριβότερες, ως προς την αντιμετώπιση τους, ασθένειες παγκοσμίως. Δεδομένου και του οικονομικού αντίκτυπου, οι νέες επιλογές θεραπείας είναι ιδιαίτερα περιζήτητες από φορείς και κυβερνήσεις.

Επειδή ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί, το πρώτο βήμα στη διαχείριση του περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση. Οι θεραπείες φαρμάκων αρχίζουν, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν αποτελέσματα. Αυτά τα φάρμακα συνήθως λειτουργούν μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου, αυξάνοντας την παραγωγή ινσουλίνης ή ευαισθητοποιώντας την παραγωγή της στα κύτταρα. Αν και είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση της νόσου, τα φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν ορισμένες σοβαρές παρενέργειες.

Πολλές μελέτες έχουν ξεκινήσει για το πώς η κάνναβη και τα διάφορα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στο διαβήτη. Οι τακτικοί χρήστες κάνναβης έχουν γενικά χαμηλότερους ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν κάνναβη.

Μείωση της φλεγμονής

Πολλά κανναβινοειδή, όπως THC και CBD, μπορούν να μειώσουν συγκεκριμένους τύπους φλεγμονής που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μικρές δόσεις THC-V στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Ωστόσο, με τη χρήση των κοινών κανναβινοειδών, παρατηρήθηκαν και αρνητικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο του αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής, όσο και της εμφάνισης οστεοπόρωσης. Εδώ είναι και το σημείο που θα μπορούσε να βοηθήσει η κανναβιμόνη.

Τι είναι η κανναβιμόνη (CBM);

Είναι ένα σπάνιο κανναβινοειδές που απομονώθηκε για πρώτη φορά από μια ποικιλία κάνναβης το 2010 στην Ιταλία. Ενώ η CBM είναι σπάνια στα περισσότερα στελέχη του φυτού, οι ερευνητές δεν είχαν πρόβλημα να συνθέσουν τη μοριακή της σύνθεση στο εργαστήριο, με ένωση των κοινών κανναβινοειδών. Η CBM ταίριαξε κατά πολύ στα γενετικά χαρακτηριστικά που έψαχναν οι ερευνητές. Η CBM, πέρασε με επιτυχία τα πρώτα τεστ σε εργαστηριακό επίπεδο.

Πολύς δρόμος ακόμα

Επειδή η χρήση της CBM δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ζώα και στον άνθρωπο, είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για οριστική θεραπεία για ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διαβήτη.

Ωστόσο αυτή η Ιταλική μελέτη, είναι μια πολύ καλή αρχή, για την ευρύτερη χρήση σπάνιων κανναβινοειδών για την αντιμετώπιση ασθενειών που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Πηγή: Leafly

 

 

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr