fbpx
Background Image
aboutCannabis / Έρευνες  / Εμμηνόπαυση και κάνναβη. Διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με τη χρήση κάνναβης.

Εμμηνόπαυση και κάνναβη. Διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με τη χρήση κάνναβης.

cannabiseminopaysi

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στις 4 γυναίκες έχουν δοκιμάσει κάνναβη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η Λάουρα Χάμιλτον είναι μία από αυτές και εξομολογείται:

«Πραγματικά έκανε τη διαφορά. Αναρωτήθηκα αν το φανταζόμουν, γι ‘αυτό άρχισα να το προτείνω στις φίλες μου και τις βοήθησε επίσης », λέει. «Αν το καπνίσω τη νύχτα, κοιμάμαι σαν μωρό. Το εγχέω επίσης σε ένα ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και το βάζω σε μια φρυγανιά σαλάτας ή αβοκάντο και βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής μου. Δεν με κάνει να ζαλίζομαι ”

Η Χάμιλτον λέει ότι χρησιμοποιεί επίσης το λάδι στο δέρμα της για να βοηθήσει στην ξηρότητα του κόλπου. Λέει ότι παρατηρεί μια διαφορά μετά από περίπου 30 έως 45 λεπτά και διαρκεί αρκετές ώρες.

Αλλά δεν έχουν όλοι το ίδιο είδος εμπειρίας. Η Lisa Renee, δοκίμασε την κάνναβη για να διαχειριστεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αφού καταναλώνει κυρίως βρώσιμα προϊόντα, είχε ώρες δυσάρεστων και άβολων συμπτωμάτων που δεν της άρεσε. Λέει ότι ένιωσε μεθυσμένη και ανήσυχη, ένιωσε ένα συναίσθημα ευδαιμονίας και πανικού, ένιωσε έντονη τρέλα, ανησυχούσε για τα πάντα, από το θάνατο έως και τα δόντια της. “Νομίζω ότι δεν είναι βάλσαμο για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.” λέει η Renee.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι πολλές γυναίκες  θέλουν να εξερευνήσουν αυτόν τον μη παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στην ετήσια συνάντηση του 2020 της Βόρειο Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (North American Menopause Society (NAMS)) διαπίστωσε:

Περίπου το 27% των γυναικών στη Βόρεια Καλιφόρνια (μία από τις πολιτείες όπου η χρήση κάνναβης είναι νόμιμη) που συμμετείχε στην έρευνα για την υγεία των γυναικών της μέσης ηλικίας χρησιμοποιούν κάνναβη ή είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και αυπνία.
Ένα άλλο 10% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει κάνναβη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στο μέλλον.
Αυτοί οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι από το 19% των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους για τη διαχείριση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης όπως η ορμονική θεραπεία.
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει μια κάπως ανησυχητική τάση και την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της χρήσης κάνναβης για τη διαχείριση ενοχλητικών συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης», λέει η Stephanie Faubion, MD, ιατρική διευθύντρια της Κοινωνίας της North American Menopause Society.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Carolyn Gibson, PhD, ψυχολόγος και ερευνητής υπηρεσιών υγείας στο San Francisco VA Health Care System, λέει ότι αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν πολλές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής θεραπείας ή / και άλλων συνταγογραφούμενων φάρμακα, εκτός από την κάνναβη. «Είναι εκπληκτικό ότι η κάνναβη αναφέρθηκε πιο συχνά από την ορμονική θεραπεία – η θεραπεία πρώτης γραμμής για κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης», αναφέρει εκτός των άλλων.

 

Πόσο ασφαλής είναι η κάνναβη για την εμμηνόπαυση;

Ο Gibson λέει ότι δεν είναι καλά κατανοητό εάν η χρήση κάνναβης είναι ένας ασφαλής ή αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. “Τα υπάρχοντα στοιχεία εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο ορισμένων μορφών χρήσης κάνναβης στη γνώση, την καρδιαγγειακή υγεία και την ψυχική υγεία.”

Το CDC λέει ότι η έρευνα δείχνει:

1 στα 10 άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη θα εθιστούν.
Η κάνναβη επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, τα μέρη που συνδέονται με «μνήμη, μάθηση, προσοχή, λήψη αποφάσεων, συντονισμό, συναισθήματα και χρόνο αντίδρασης».
Η μακροχρόνια ή συχνή χρήση αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης ή σχιζοφρένειας. Οι γυναίκες που είναι εθισμένες στη κάνναβη έχουν περισσότερες κρίσεις πανικού και διαταραχές άγχους και δέχονται διαταραχή χρήσης μαριχουάνας πιο γρήγορα μετά την πρώτη χρήση του φαρμάκου, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ωστόσο, η Michelle Sexton, γιατρός φυσικοπαθητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κάνναβη έρχεται σε διαφορετικά ποσοστά. «Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερη έρευνα για να δούμε το θεραπευτικό μοντέλο δοσολογίας για να δούμε αν υπάρχει πράγματι μείωση των βλαβών”

Πώς οι γυναίκες χρησιμοποιούν κάνναβη για εμμηνόπαυση

Ο Mitchell Kramer, MD, πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Χάντινγκτον της Νέας Υόρκης, λέει ότι ενώ έχει ασθενείς που χρησιμοποιούν κάνναβης για σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δεν το συνιστά ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

«Έχουμε μια σειρά μελετημένων και ιατρικά εγκεκριμένων αποτελεσματικών θεραπειών για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης», λέει.

Αλλά για ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που είναι «ανίκανοι, απρόθυμοι ή που έχουν δοκιμάσει τυπικές θεραπείες, η ιατρική κάνναβη θα ήταν λογική θεραπεία. Εάν οι ασθενείς θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάνναβη, συνιστά τη χρήση ιατρικής κάνναβης από εξουσιοδοτημένα σημεία πώλησης.

πηγή

Team_aboutCannabis

info@aboutcannabis.gr